Pierre Vanneste

©Pierre Vanneste ©Pierre Vanneste

(BE, °1988)

> Dremmwel

Pierre Vanneste (BE, °1988) is een documentair fotograaf en regisseur, gevestigd in Brussel. Zijn werk is onder andere gepubliceerd in Mediapart, Libération en Courrier international. 

In Europa constateren de vissers dat de zee leegloopt, waardoor hun activiteit in gevaar komt. Tegelijk leidt dezelfde schaarste er in West-Afrika toe dat veel vissers emigreren. De oostelijke Atlantische Oceaan wordt al jaren overbevist. De visbestanden worden steeds schaarser. Pierre Vanneste volgt vier jaar lang vissers in de oostelijke Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Hij combineert op treffende wijze de afstandelijke, industriële visvangst met de lokale, kleinschalige variant en slaagt er wonderwel in beide tegenstellingen binnen dezelfde vormtaal te kneden.

‘Dremmwel’, Bretoens voor ‘horizon’, biedt een poëtische en kritische kijk op de mondiale visserij en plaatst vraagtekens bij de relatie tussen de mens en zijn natuurlijke omgeving. De documentairemaker heeft bijzondere aandacht voor de sociale problemen die uit deze praktijken voortvloeien. Dremmwel is nog het best te omschrijven als een ‘documentaire ervaring’. Pierre Vanneste combineert namelijk zijn fotobeelden met augmented reality, waar de kijker interactief bij wordt betrokken via videobeelden en tekst. Ontdek de verrijkte inhoud achter elk beeld in de tentoonstelling. 

Terug naar overzicht

Zes weken lang laten fotografen een interactief spoor van beelden na op verrassende binnen- en buitenlocaties die foto’s met elkaar verbinden
Ontdek onze route