Sebastian Steveniers

©Sebastian Steveniers ©Sebastian Steveniers

(BE, °1982)

> Bosfights/Live Free

Sebastian Steveniers (BE, °1982) studeerde fotokunst aan het KASK in Gent. Hij werkt als fotograaf voor De Standaard. 

Hooligans zijn grotendeels verdwenen uit Europese voetbalstadions. Hun strijd is echter nooit gestopt. In afgelegen bossen ontmoeten de teams elkaar op een georganiseerde manier, met duidelijke regels en onder strikte geheimhouding. 

Enkele jaren geleden wil Steveniers als documentairemaker toegang krijgen tot deze subcultuur. De zoektocht verslindt hem onverwacht. In april 2018 wordt hij gearresteerd tijdens het fotograferen van een vechtpartij. Bosfights illustreert hoe onvoorspelbaar het creatieve proces kan verlopen. Even lijkt het project voor de fotograaf te eindigen in een gevangeniscel.

Zijn beeldmateriaal wordt in beslag genomen voor het gerechtelijk onderzoek. De weinige foto’s die Steveniers ooit per mail met anderen heeft gedeeld, kan hij recupereren. Justitie wordt zo onbedoeld medecurator van deze intrigerende reeks. De fotograaf én het justitieapparaat maken deel uit van het onderzoek op artistiek en gerechtelijk vlak. Steveniers is een meester in de beperking. Hij blaast enkele beelden van slechte kwaliteit op tot gepixelde getuigen van zijn onderzoek. Naast de foto’s toont hij dagboekfragmenten uit zijn gevangenschap, politieverklaringen, zijn arrestatieverhoor en krantenartikelen. Waar ligt de lijn tussen waarnemer en participant? Die vraag is even oud als het medium.  

Terug naar overzicht

Zes weken lang laten fotografen een interactief spoor van beelden na op verrassende binnen- en buitenlocaties die foto’s met elkaar verbinden
Ontdek onze route